Drumul către fericirea de a fi părinți parcurs împreună cu medicul specialist în infertilitate Dr. Alina Bordea

Drumul către fericirea de a fi părinți parcurs împreună cu medicul specialist în infertilitate Dr. Alina Bordea

"
Drumul către fericirea de a fi părinți parcurs împreună cu medicul specialist în infertilitate Dr. Alina Bordea

Să vorbim despre ce înseamnă calatoria noastră împreună spre a avea un copil!

Pentru că vreau ca experiența dumneavoastră să fie cât mai frumoasă, pe lângă suportul medical, vreau ca pe toată perioada în care vom călători împreună în drumul spre a fi părinți, să fiți informați și liniștiți că tot ceea ce se întâmplă este pentru a îndeplini dorința dumneavoastră de a avea un copil. Vom avea de parcurs împreună următoarele etape:

Stația 1 – Consultația inițială pentru infertilitate cu medicul specialist în infertilitate Dr. Alina Bordea

Pentru început ne vom întâlni pentru a ne cunoaște și pentru a stabili împreună planul medical care vi se potrivește. Va fi nevoie să faceți analize suplimentare, consulturi de specialitate și teste medicale. Vi se va explica ce presupune fiecare dintre ele precum și în ce fel vă vor ajuta. Veți beneficia de indicații și sfaturi personalizate din partea mea (a medicului specialist în infertilitate Dr Alina Bordea).

Este imperios necesar ca la această consultație inițială să participați alături de partenerul de viață (dacă e cazul) și să aveți cu dumneavoastră toate documentele medicale disponibile. E bine și ne ajută să știm TOT, absolut TOT, chiar și ce ați mâncat în copilărie J.

Pe toată perioada în care veți efectua teste și analize vă va fi atribuită o persoană de legatură (una dintre asistentele clinicii de infertilitate) cu care veți comunica în permanență. Este necesar să țineți legătura cu aceasta și dacă aveți orice tip de întrebare sau nelămurire, ea vă va ajuta și vă va îndruma, fiind persoana de legatură între cuplu și medicul dumneavoastră specialist în infertilitate (Dr Alina Bordea).

Stația 2 – Întocmirea dosarului de infertilitate

Indiferent de indicația medicală și de tipul de procedură pe care urmează să îl desfășurați, este nevoie de întocmirea unui dosar medical. Acesta va conține: istoricul medical, consultații, analize, consimțăminte și altele.

Pentru întocmirea dosarului veți stabili o întâlnire cu una dintre asistentele specializate din clinică.

Stația 3 – Analiza dosarului și stabilirea indicației medicale de către medicul specialist în infertilitate Dr Alina Bordea

Ca procedură standard în beneficiul dumneavoastră, mă voi consulta cu echipa medicală formată din medic urolog, medic endocrinolog, embriolog, psiholog și nutriționist pentru a analiza dosarul și pentru a lua cea mai bună decizie referitoare la tratamentul care vi se potrivește. În unele cazuri este nevoie de schimbarea stilului de viață și de adoptarea unor conduite nu tocmai prietenoase. Știu, nu e ușor, însă deja veți fi cu un pas mai aproape de visul dumneavoastră!

Stația 4 – Tratamentul indicat de medicul specialist în infertilitate Dr. Alina Bordea

Am ajuns și la întâlnirea unde am să vă explic planul de tratament. Tratamentul infertilității cuplului poate presupune una dintre opțiunile de mai jos:

  1. Inseminarea artificială

Inseminarea artificială realizată de medicul dumneavoastră specialist în infertilitate Dr Alina Bordea poate fi indicată în una dintre următoarele situații:

  • Endometrioză minimă și ușoară; există date științifice care arată o rată de sarcini mai mare după inseminare și stimulare ovariană la pacientele cu endometrioză ușoară
  • Patologie masculină; deși cea mai frecventă indicație pentru inseminarea artificială, inseminarea artificială NU este soluția tuturor cauzelor de infertilitate masculină
  • Dinamică sexuală anormală; dorința de a avea un copil de foarte mult timp și presiunea nereușitei poate atrage cu sine scăderea numărului de întâlniri sexuale dintre parteneri
  • Patologie cervicală; frecvent întâlnită la femeile care au suferit intervenții la nivelul colului uterin
  • În perioada premergătoare unei proceduri FIV, la pacientele cu trompe permeabile
  • Infertilitate de cauză necunoscută; la 20% dintre cuplurile infertile nu se găsește o cauză pentru care nu poate fi obținută o sarcină.

Nicuna dintre situațiile medicale de mai sus nu prezintă indicație absolută pentru inseminare artificială. Cazul fiecărui cuplu infertil este unic, iar decizia medicală personalizată presupune alegerea tratamentului medical adecvat! Acest aspect poate fi discutat și hotarat împreună cu mine (medicul dumneavoastră specialist în infertilitate Dr Alina Bordea).

Inseminarea artificială se face în apropierea momentului în care apare ovulația. Asta înseamnă că este nevoie să veniți pentru o ecografie de monitorizare a ovulației. În funcție de aceasta veți face analize hormonale din sânge (LH, estradiol, progesteron) care ne vor arăta cu certitudine momentul ovulației. În funcție de ecografie și de rezultatele dozărilor hormonale vom stabili momentul precis al inseminării.

În ziua inseminării veți veni în clinică alături de partenerul dumneavoastră. Inseminarea artificială constă în prepararea spermei (partenerului sau donatorului) și introducerea acesteia în cavitatea uterină. Colectarea spermei de la partener se face în ziua inseminării. Colectarea se va realiza de către partenerul însuși, într-o cameră special amenajată care asigură discreție, confort și siguranță maxime partenerului. Pentru a asigura cele mai optime condiții sunt necesare 2-5 zile de abstinență sexuală a partenerului, anterior recoltării.

După prepararea spermei veți fi chemată într-o cameră special amenajată unde va avea loc procedura. Veți fi așezată în poziție ginecologică și cu ajutorul unor instrumente speciale, sperma va fi introdusă în cavitatea uterină. Această procedură este de scurtă durată, nedureroasă și nu necesită spitalizare. Mai mult decât atât, după inseminare veți putea pleca imediat acasă.

  • Fertilizarea in vitro (FIV/IVF, In Vitro Fertilization)

FIV presupune 3 etape:

  1. Stimularea ovariană

Stimularea ovariană este primul pas al FIV și unul extrem de important.

În mod obișnuit, o femeie are un singur folicul matur într-un ciclu menstrual (28 zile), în lipsa unui tratament. Dacă se practică puncție ovariană putem obține cel mult un ovocit (procedură numită și FIV pe ciclu natural). Este de știut faptul că rata de sarcini în urma FIV pe ciclu natural este de sub 15%.

Pentru a putea obține mai multe ovocite avem nevoie de stimulare ovariană, cu ajutorul tratamentului medicamentos. Mai multe ovocite înseamnă rată mai mare de sarcini!

Stimularea ovariană în vederea obținerii unui număr cât mai mare de ovocite se începe de obicei în a doua zi de ciclu menstrual, dar ziua începerii stimulării ovariene poate varia în funcție de decizia medicului dumneavoastră specialist în infertilitate (Dr Alina Bordea).

Așadar, dumneavoastră veți comunica asistentei cu care țineți legătura ziua apariției sângerării (menstruației).

În următoarea zi veți fi programată pentru o ecografie transvaginală, în urma căreia vi se va stabili tratamentul de către specialistul în infertitiliate Dr Alina Bordea. Tratamentul de stimulare ovariană este injectabil și se autoadministrează zilnic la aceeași oră, timp de aproximativ 9-12 zile. Pe perioada tratamentului veți fi chemată pentru alte ecografii de monitorizare. Vor fi necesare și dozări hormonale din sânge. La finalul tratamentului de stimulare veți face una sau două injecții pentru declanșarea ovulației în vederea realizării puncției ovariene.

  1. Puncția ovariană

Puncția ovariană constă în recoltarea ovocitelor.

În ziua stabilită pentru puncție veți veni în clinică împreună cu partenerul. Este important să veniți nemâncată și nebăută pentru că procedura de recolare a ovocitelor se face sub anestezie generală (sedare ușoară). Astfel nu veți simți nicio durere sau disconfort.

În aceeași zi partenerul va trebui să dea o probă de spermă. Colectarea spermei se va realiza de către partenerul însuși, într-o cameră special amenajată care asigură discreție, confort și siguranță maxime partenerului. Pentru a asigura cele mai optime condiții sunt necesare 2-5 zile de abstinență sexuală a partenerului, anterior recoltării spermei.

Procedura de recoltare a ovocitelor se face de către medicul dumneavoastră specialist în infertilitate Dr Alina Bordea, sub ghidaj ecografic și prezintă riscuri minime.

În urma recoltării ovocitelor și a spermei partenerului acestea vor fi puse împreună în laboratorul de FIV. Embriologul este cel care va hotărî metoda de fertilizare a ovocitelor (FIV standard, ICSI, IMSI) în urma căreia se vor obține embrionii.

În zile următoare puncției ovariene veți face tratament cu ovule (administrate intravaginal) sau pastile (administrate pe gură) în vederea pregătirii embriotransferului în funcție de recomandarea medicului dumneavoastră specialist în infertitilitate Dr Alina Bordea. În anumite cazuri este posibil ca embriotransferul să fie amânat pentru luna sau chiar pentru lunile următoare. Indiferent de momentul embriotransferului vi se va explica pas cu pas ce veți avea de făcut.

  1. Embriotransferul (ET)

ET este un pas extrem de important pentru succesul FIV, realizat împreună cu medicul dumneavoastră specialist în infertilitate Dr Alina Bordea. Opțiunile sunt cele enumerate mai jos:

  1. ET fresh (proaspăt)

În urma recoltării de ovocite și fertilizării acestora în laboratorul de fertilizare in vitro se obțin embrioni. Vârsta embrionilor este egală cu numărul de zile dintre momentul puncției și momentul embriotransferului. Pe toată perioada în care embrionii cresc și se dezvoltă în laborator veți fi sunată pentru a primi detalii despre numărul și starea lor. Atenție! Numărul de embrioni nu este egal cu numărul de ovocite. Aprecierea calității embrionilor se face pe criterii morfologice (“de frumusețe”) de către embriolog. S-a observat că embrionii care se dezvoltă până în ziua a 5-a (numiți și blastociști) au șanse mai mari de a da o sarcină decât embrionii de ziua a 3-a.

Așadar, în ziua 5 sau ziua 3 după puncția ovariană, veți fi chemată în clinică în vederea realizării embriotransferului de către medicul dumneavoastră specialist în infertilitate Dr Alina Bordea. Embriotransferul va avea loc într-o cameră special amenajată. Veți fi așezată în poziție ginecologică și cu ajutorul unor instrumente speciale embrionul selectat va fi introdus în cavitatea uterină. Această procedură este nedureroasă. Mai mult decât atât, după ET veți putea pleca imediat acasă. După ET nu este indicat repaosul la pat în mod obligatoriu.

În zile următoare embriotransferului veți urma tratament corespunzător, cu ovule, pastile și acolo unde este cazul cu injecții conform recomandărilor medicului dumneavoastră specialist în infertilitate Dr Alina Bordea.

La 10 zile după ET veți fi chemată în clinică pentru efectuarea unei analize din sânge (β-HCG) care confirmă prezența sarcinii.

  • ET dec (decongelat)

Să nu uităm de embrionii rămași! Așa cum spuneam mai sus, sunt unele cazuri în care după puncția ovariană nu este indicat realizarea embriotransferului.

SAU

Din dorința de a evita riscul de sarcină multiplă (gemelară, tripleți), la 3/5 zile de la puncția ovariană, vom transfera un singur embrion sau maxim doi embrioni.

Întotdeauna, embrionii rămași vor fi crioprezervați (congelați) în ziua 3 sau ziua 5 în vederea realizării unui embriotransfer ulterior.

ET decongelat presupune decongelarea embrionului într-un ciclu menstrual ulterior. Sunt diferite tehnici premergătoare pentru ET decongelat însă obiectivul primordial va fi mereu să se mimeze naturalul. Pentru acest lucru sunt necesare una sau două ecografii de monitorizare a ovulației și de dozări hormonale din sânge. Cele două tehnici (ecografia și dozările hormonale) ne permit estimarea corectă a momentului ovulației și astfel a transferului embrionului în cavitatea uterină exact ca și cum el s-ar afla acolo în mod natural.

Stația 5 – β-HCG pozitiv / β-HCG negativ

Un β-HCG pozitiv înseamnă prezența sarcinii și totodată continuarea călătoriei. Veți fi îndrumată la ce interval de timp să repetați β-HCG (din sânge) și veți fi programată la o ecografie de confirmare a sarcinii cu medicul specialist în infertilitate Dr Alina Bordea.

Un β-HCG negativ nu înseamnă “capăt de linie”! Un β-HCG negativ înseamnă deasemenea continuarea drumului în vederea succesului de a obține o sarcină. Factorii care pot determina un astfel de rezultat sunt multipli dintre care cei mai importanți sunt calitatea embrionului și lipsa de responsivitate a endometrului. Pentru că trebuie să clarificăm aceste lucruri și să le schimbăm, acolo unde se poate, veți fi programați din nou la o reevaluare cu medicul specialist în infertilitate Dr Alina Bordea. Astfel vom stabili împreună o nouă strategie pentru a reuși obținerea unei sarcini.

Dr. Alina Bordea
Dr. Alina Bordea

Dedicată tratamentului intertilitații cuplului, Dr. Alina Bordea vine în sprijinul dumneavoastră cu informații prețioase și actualizate despre infertilitate, tratamentul infertilității, fertilizare in vitro și urmărirea sarcinii.

Dr. Alina Bordea

Medic specialist obstetrică ginecologie
03/08/2021

Pin It on Pinterest

Distribuiți această postare prietenilor dvs.!

%d blogeri au apreciat: