Trompele uterine și testarea trompelor

Trompele uterine și testarea trompelor

"
Trompele uterine și testarea trompelor

Ce sunt trompele uterine?

Trompele uterine, cunoscute și sub denumirea de oviducte, sunt asemănătoare unor tuburi, care prezintă un traiect șerpuitor între ovar și uter. Lungimea acestora este variată, fiind cuprinsă între 8 și 14 cm. Aceste mici tuburi prezintă în interior microcili (peri mici). Rolul acestori cili este de transport. Preponderența cililor se schimbă însă în diferitele faze ale ciclului ovarian, astfel încât fluxul produs de cilii tubari să fie direcționat spre cavitatea uterină (pentru a putea transporta ovocitul/embrionul către cavitatea uterină – locul unde se fixează sarcina).

Aceste tuburi (trompele uterine) prezintă la exterior musculatură. Contracția musculaturii trompelor este ritmică și constantă, frecvența contracțiilor oscilează, fiind influențată de variația hormonală a ciclului ovarian. Acest lucru înseamnă că în funcție de momentul ciclului menstrual în care ne aflăm, trompa aduce spermatozoidul împreună cu ovocitul sau transportă embrionul către uter spre a se implanta.

Astfel, în transportul oului, mișcarea cililor împreună cu peristaltica (mișcarea) formată de fibrele musculare joacă un rol foarte important.

Cu alte cuvinte, trompele uterine joacă un rol central în reproducere (obținerea sarcinii). 

Motivul pentru care s-a inventat (la începuturi) fertilizarea in vitro este tocmai pentru a putea trata această problemă la pacientele fără trompe, sau cu infecții repetate la nivelul trompelor.

Ceea ce specialistul în infertilitate Dr. Alina Bordea explică mereu în cabinetul medical pacientelor sale este că niște trompe permeabile (prin care trece lichidul) nu înseamnă neapărat niște trompe funcționale (este vorba tocmai despre alterarea musculaturii trompei sau despre defectarea cililor care se află în interiorul trompei). Lipsa funcționalității trompelor uterine este unul dintre motivele pentru care nu apare o sarcină sau pentru care poate aparea sarcina extrauterină. 

HisteroSONOgrafia (Sono-HSG) cu HyCoSy

Una dintre preocupările constante ale Dr. Alina Bordea este ca pacienta să fie investigate corect și complet. Asta înseamnă respectarea unor pași matematici atunci când vorbim de evaluarea unui cuplu cu infertilitate. 

Printre pașii peste care Dr. Alina Bordea nu trece la nicio pacientă se numără testarea permeabilității trompelor uterine.

HisteroSONOgrafia (sono-HSG) cu HycoSy prezintă numeroase avantaje:

  1. este o metodă de evaluare a permeabilității care se face în timp real
  2. durere minimă sau absentă
  3. risc scăzut de complicații
  4. reprezintă prima opțiune de evaluare a trompelor uterine
  5. este neinvazivă
  6. nu necesită internare
  7. poate favoriza apariția sarcinii (prin îndepărtarea blocajelor gen mucus), în special în primele luni după procedură
  8. antibioprofilaxia nu este recomandată (pacienta nu trebuie sa ia antibiotic după efectuarea procedurii)
Dr. Alina Bordea

Dedicată tratamentului intertilitații cuplului, Dr. Alina Bordea vine în sprijinul dumneavoastră cu informații prețioase și actualizate despre infertilitate, tratamentul infertilității, fertilizare in vitro și urmărirea sarcinii.

Dr. Alina Bordea

Medic specialist obstetrică ginecologie
01/07/2022

Pin It on Pinterest

Distribuiți această postare prietenilor dvs.!

%d blogeri au apreciat: