Răspunsul ovarian scăzut la SOC

Răspunsul ovarian scăzut la SOC

"
Răspunsul ovarian scăzut la SOC

O proporție importantă dintre pacientele pe care Dr. Alina Bordea le consultă zilnic în cabinet sunt pacientele cu răspuns ovarian scăzut.

Ce este, cum se manifestă și cum se măsoară răspunsul ovarian scăzut la SOC (Stimularea Ovariană Controlată)?

În Europa infertilitatea afectează aproximativ 25 de milioane de locuitori. 1 din 6 cupluri din întreagă lume suferă de infetilitate.

Peste tot în lume, a avea copii și a fi părinte este de o importanță imensă pentru indivizi, cupluri, familii și societate. Infertilitatea este o boală care provoacă mult stres. Infertilitatea este o experiență critică pentru cuplu, care poate provoca un dezechilibru în viața socială și maritală.

În domeniul reproducerii umane asistate una dintre principalele preocupări ale specialiștilor este reprezentată de pacientele cu răspuns ovarian scăzut la stimularea ovariană controlată.

Acest subiect face parte din cercetarea doamnei doctor Alina Bordea pentru lucrarea de doctorat prin care dorește să aducă un aport de noutate în vederea ajutorării femeilor cu răspuns ovarian scăzut și mai ales a femeilor cu rezervă ovariană scăzută.

Răspunsul ovarian scăzut este de cele mai multe ori sinonim cu rezervă ovariană scăzută și îmbătrânirea ovariană, adică cu o șansă redusă de a obține o sarcina.

Pacientele cu răspuns ovarian scăzut sunt pacientele care întrunesc minim două dintre următoarele criterii:
⦁ Femeile cu vârstă peste 35 ani sau altă cauza de răspuns ovarian scăzut la stimularea ovariană controlată în vederea FIV
⦁ Femeile care au avut un răspuns ovarian scăzut la un FIV anterior
⦁ Femeile cu rezervă ovariană scăzută (evaluate ecografic sau cu AMH 0,5-1,1 ng/ml)

Răspunsul ovarian scăzut la stimularea ovariană controlată (în vederea FIV) reprezintă manifestarea rezervei ovariene scăzute și a îmbătrânirii ovariene premature. Altfel spus, noi femeile ne naștem cu toată rezerva ovariană și pe măsură ce avansăm în vârstă această rezervă ovariană scade. Mai mult decât atât, după 35 ani calitatea genetică a ovocitelor scade vertiginos. Acest lucru se traduce în descreșterea șanselor de a obține o sarcină. Sunt unele cazuri în care deși femeia are o vârstă tânăra, rezerva ovariană este scăzută prematur, de aici trebuie să ținem minte importanța evaluării rezervei ovariene la orice vârstă.

Dacă pentru alte cauze de infertilitate există soluții, pentru rezerva ovariană care descrește cu vârsta și pentru calitatea genetică a ovocitelor resursele sunt limitate.

Cei mai folosiți indicatori de evaluare ai rezervei ovariene sunt AMH (hormonul antimullerian) și AFC (măsurarea ecografică a foliculilor antrali). Testele de evaluare a rezervei ovariene pot prezice răspunsul ovarian în timpul stimulării ovariene controlate din cadrul procedurilor de fertilizare in vitro (FIV).

O măsură a succesului tratamentului de fertilizare in vitro este obținerea unui număr optim de ovocite pentru o anumită pacientă care să dezvolte cel puțin un embrion euploid (normal genetic) pentru embriotransfer. Rata de euploidie (a embrionilor normali genetic) scade odată cu vârsta maternă, după cum arată multe studii.

Altfel spus, printr-o simplă ecografie, un specialist în infertilitate poate evalua rezerva dumneavoastră ovariană și poate estima ce șanse aveți de a obține o sarcina prin FIV.
AMH-ul reprezintă o dozare hormonală care se face în urma unei recoltări din sânge și de asemenea poate prezice răspunsul la tratament.

Un mesaj extrem de important de la Dr. Alina Bordea pentru voi este: Dacă aveți mai mult de 35 ani și mai mult de un an de încercări de a rămâne gravidă și nu a apărut o sarcină este cazul să va adresați unui specialist în infertilitate! Evaluarea rezervei ovariene poate fi făcută la orice vârstă și cu ușurință printr-o simplă ecografie transvaginală efectuată de către specialistul în infertilitate!

Fertility Matters – What is at stake across Europe regarding fertility for the years to come”, Fertility Europe estimation, 2013
Eurostat, 2014, LINK:http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Fertility_statistics
A.P. Ferraretti, A. La Marca, B.C.J.M. Fauser, B. Tarlatzis, G. Nargund, L. Gianaroli on behalf of the ESHRE working group on Poor Ovarian Response Definition, ESHRE consensus on the definition of ‘poor response’ to ovarian stimulation for în vitrofertilization: the Bologna criteria, Human Reproduction, Volume 26, Issue 7, 1 July 2011, Pages 1616–1624.
te Velde ER, Pearson PL. The variability of female reproductive ageing. Hum Reprod Update. 2002;8:141–54.

Dr. Alina Bordea

Dedicată tratamentului intertilitații cuplului, Dr. Alina Bordea vine în sprijinul dumneavoastră cu informații prețioase și actualizate despre infertilitate, tratamentul infertilității, fertilizare in vitro și urmărirea sarcinii.

Dr. Alina Bordea

Medic specialist obstetrică ginecologie
12/31/2021

Pin It on Pinterest

Distribuiți această postare prietenilor dvs.!

%d blogeri au apreciat: