Spermograma
În cadrul investigării cuplurilor infertile, spermograma joacă un rol esențial. Deși popular se considera că „femeia poartă vina neobținerii unei sarcini”, în zilele noastre este cunoscut faptul că 50% dintre cauzele de infertiliate a cuplului sunt de origine masculină. Așadar, partenerul trebuie investigat întotdeauna, chiar dacă există deja o cauză cunoscută de partea feminină.
Spermograma, așa cum îi spune și numele, presupune analiza spermei (numărul, concentrația, motilitatea spermatozoizilor). Investigația presupune 2-5 zile de abstinență sexuală, apoi autorecoltarea de spermă prin masturbare. Pentru autorecoltare, clinica va pune la dispoziție o cameră special amenajată în care partenerul va avea confort și intimitate.
Știați că pentru o spermogramă normală doar 4% dintre spermatozoizi trebuie să aibă morfologie (aspect) normală ca să fie apți pentru fertilizare?!
Știați că rezultatul spermogramei poate fi influențat de consumul de medicamente și stilul de viață? Astfel, rezultatul spermogramei poate varia de la o lună la alta la același bărbat. Pentru a avea un diagnostic corect va fi nevoie de realizarea a două spermograme.
Testul Halosperm
Acest test permite detectarea gradului de fragmentare a ADN-ului spermei (SDF). Acest test este complementar rezultatului spermogramei și ghidează medicul specialist în infertilitate Dr Alina Bordea în alegerea tehnicii de reproducere umană asistată potrivită pentru dumneavoastră. Știați că un bărbat cu spermogramă normală poate avea un rezultat modificat la testul Halosperm? Un grad crescut de fragmentare ADN (>30%) a spermatozoizilor recomandă indicația de fertilizare in vitro cu ICSI (o tehnică de laborator prin care spermatozoidul este injectat „cu forța” în interiorul ovocitului).