Hidrosalpinx-ul / Patologia tubară

Hidrosalpinx-ul / Patologia tubară

"
Hidrosalpinx-ul / Patologia tubară

Hidrosalpinx-ul este una dintre cauzele de infertilitate pe care medicul specialist în infertilitate, Dr. Alina Bordea, se confruntă des în practică clinică de zi de zi.

Hidrosalpinx-ul reprezintă inflamația trompelor uterine și acumularea de lichid la nivelul acestora, cel mai frecvent ca urmare a unor infecții genitale.

De ce este hidrosalpinx-ul o cauză de infertilitate?

  1. Pentru că împiedică întâlnirea ovocitului cu spermatozoidul
  2. Pentru că creează un mediu toxic local
  3. Pentru că “intoxică” ovocitele, spermatozoizii și embrionii
  4. Pentru că în cazul unui embriotransfer (FIV) “spală” embrionul și împiedică astfel implantarea

Acestea sunt motivele pentru care Dr. Alina Bordea, specialistul dumneavoastră în probleme de fertilitate, recomandă întotdeauna testarea trompelor în cadrul investigațiilor cuplurilor cu infertilitate.

Modalitățile de testare a trompelor uterine sunt:

  1. Histerosalpingografia – presupune injectarea unui lichid în interiorul uterului și efectuarea unei radiografii (similar cu radiografia pulmonară). Este o metodă ușor dureroasă, de cele mai multe ori nu necesită anestezie (sedare) și obținem rezultatul imediat.
  2. Histerosonografia – presupune injectarea unui lichid în interiorul uterului și urmărirea traiectului lichidului prin trompe cu ajutorul ecografiei. Este o metodă puțin dureroasă și nu necesită anestezie (sedare). Rezultatul este de asemenea obținut imediat.
  3. Laparoscopia – intervenție chirurgicală minim invazivă care presupune vizualizarea directă a trompelor uterine și a uterului. În timpul procedurii se injectează colorant în cavitatea uterină, iar permeablilitatea tubara poate fi stabilită cu precizie. Această metodă chirurgicală permite corecția chirurgicală a diverselor patologii în sfera ginecologică în vederea obținerii unei sarcini: cliparea trompelor, salpingectomie (scoaterea trompelor), chistectomie (scoaterea chisturilor), miomectomie (scoaterea fibroamelor), dar și alte proceduri mai complexe.

Așa cum am menționat anterior, efectele hidrosalpinxului asupra fertilității sunt:

  1. Rata scăzută de implantare și de sarcini după FIV
  2. Risc crescut de avort spontan și sarcină extrauterină

Soluțiile de tratament pentru hidrosalpinx sunt:

  1. Laparoscopia cu cliparea trompei sau scoaterea trompei/trompelor bolnave și FIV de cele mai multe ori, însă decizia depinde de particularitatea fiecărui caz
  2. Există și alte metode folosite pentru tratamentul hidrosalpinxului însă nu la fel de eficiente și cu riscuri mai mari.
Dr. Alina Bordea

Dedicată tratamentului intertilitații cuplului, Dr. Alina Bordea vine în sprijinul dumneavoastră cu informații prețioase și actualizate despre infertilitate, tratamentul infertilității, fertilizare in vitro și urmărirea sarcinii.

Dr. Alina Bordea

Medic specialist obstetrică ginecologie
12/31/2021

Pin It on Pinterest

Distribuiți această postare prietenilor dvs.!

%d blogeri au apreciat: